Gissar att många som jag har svårt att hitta varma jackor man kan röra sig i? Jag har köpt en idag (bild i min dagbok), som jag har en likadan sen tidigare. Märket är Bondelid så tyvärr är de svindyra, men.... Kort modell, glansigt tyg i ärmarna, jättevarm men inte tjock. Skön luva....
Gött när man hittar något som man gillar och som funkar. Jag har en kort variant av dunjacka. Dn är varm och go fast visst blir man lite klumpig.
Till sidans topp
http://www.thevoice.se/3257.aspx?mediaid=10 Rösta gärna högt Mvh/ http://www.permoman.com Redigerat 2007-03-06 21:59
Det finns så många specialuttryck och termer på svenska som har med funktionshinder att göra. Men de saknas ofta i vanliga svensk-engelska ordböcker! Någon som har ett bra tips var man hittar alla dessa facktermer på engelska?
Jag uttryckte mig nog lite otydligt. Jag är slängd på engelska. Det jag saknar är ett lexikon -- helst online förstås -- där jag kan få de svenska specialtermerna [funktionshinderrelaterade] översatta till engelska. Ett lexikon på enbart engelska är menigslöst, då jag inte vet vad jag ska leta efter. Jag håller precis på att vänja mig vid dessa termer på svenska.
Eftersom du söker efter specialterminologi på engelska rörande funktionshinder, så är de nog medicinska lexikon som du skall söka efter. Var på nätet du skall söka har jag noll koll men biblioteken eller bokhandeln måste ju ha sådana med tanke på läkarestuderande. Vad betyder "biatch" förresten?
På fredag kl 21.55 i kanal 5 har programmet "Welcome to Sweden" premiär, tycker personligen att det ska bli jättespännande att få se i media hur dålig tillgängligheten är .Det ska också bli spännande att se de olika attidyderna som folk har när en jättelång och jättekort person åker permo genom landet, speciellt med tanke på att "mini mi" är ganska stor käftad Länk till hemsidan; http://www.kanal5.se/templates/page.aspx?id=16601 Redigerat 2007-03-05 12:04
Någon som tänkt på att 5an ofta har program med funktionshindrade utan någon snyftanspegling, medan vi inte alls syns i 4an. Dock såg jag en Jerry Springer repris (och nä jag brukar inte se det!!!!!!) men att se en kortvuxen få på käften av sin normal långa kompis för att han snott hans tjej var otroligt uppfriskande. Inte får att jag gillar slagsmål men det var uppfriskande att se att det inte gjordes skillnad.
Så det är typ oss programmet handlar om...i alla program eller...? Det har jag inte hajat förrän nu i så fall *ler*. Jag såg också den trailern på 5:an, ska bli intressant att se programserien i sin helhet.
Har ni hört om brukaren som blev lämnad ensam på Gustavsvikbadet i Örebro ? Döv och blind, brukaren höll på att drunkna, som tur var så gick det bra. Men jag fattar inte hur ass, kunde gå och fika, det är en ganska lång bit till cafeterian, man ser inte till bassängen. Brukaren var ensam med sin syster som också har funktionshinder i bassängen. Det var tur att det fanns badvakter i närheten. Jag har varit på Gustavsvik med mina ungar många gånger, och har kanonkoll på dom när dom badar. Det har varit drunkningstillbud mer än en gång där,
Jo, detta tragiska underlåtelse till att sköta sitt jobb har "vi" allt läst. Det var förövrigt ledsagare som var med. dom anser väl inte att dom behöver göra mer.... Än att fika, tydligen
Nu ska vi väl inte dra alla ledsagare över en kam...
Det är riktigt MissJ. Det finns många underbara Ledsagare som verkligen passar för sitt jobb och gör det bra.
absolut, håller med dig tillfullo. Sånt här får inte hända och det har hänt så det är allvarligt. Fast det finns ju ändå bra ledsagare också.
Jag tänker ta körkort nu under våren. Utbildningen är dock jäkligt dyr (cirka 9tusen i veckan) så det vore inte helt fel om man fick den betald. Att få bidrag till detta genom FK verkar vara svårt. Därför undrar jag om det finns nån fond som ger bidrag till körkort? En sökning på "globalgrant" gav inget. Annars får jag förstås hosta upp stålarna själv.
När jag tog körkort så fick jag det bet av fk, då jag gick en gymnasielinje som var yrkesförberedande Vad är kreterier för att få utb nu för tiden?
Jag fick min körkortsutblidning bekostad av arbetsförmedligen. Det var inga som helst problem för mig att få det.
Hur går man tillväga då? Ska man varit inskriven en viss tid eller nåt? Brukar alltid finnas något moment 22 att övervinna >_<
Så typiskt både arbetsförnedringen och förskingringskassan Jag har ett väldigt gammal beviljat bilstöd som vår familj fick när jag gick i högstadiet, gäller det eller måste de där nio åren ha gått så jag kan söka ett nytt enbart för mig för att få körkortet betalt? Tycker själv det är grymt svårt att hitta information om detta över huvud taget. När jag pratade med FK om det just fanns någon möjlighet till körkortspengar så fick jag svaret "Nej det finns inte, du får söka fonder eller göra som alla andra, ta av sina sparpengar". Varav jag givetvis blev lite förbannad på sättet att uttrycka sig, jag är uppvuxen med enbart mamma och två systrar, hur mycket sparpengar hade vi i vår familj? Inte ett öre. Sen såg jag just detta med bilstödet och körtkortet och insåg att FK faktiskt ljugit mig rätt opp i fejset. Man får oftast inte reda på vad det finns för möjligheter alls om man inte letar runt som en dåre själv.
6 månader, missade mitt eftersom jag blev sjuk och inte orkade leta fungerande bil, efter 6 månader fick jag söka om, med nya läkarintyg, detta trots att det gäller samma funktionshinder som när jag var 18 år (för35 år sedan) och har fått bidrag med jämna mellanrum, är dock mycket knepigare nu när jag har elrullstol.
Du antar rätt .. Men har flera kompisar i rullstol som tagit samt håller på att ta körkort just nu. Dock så är jag nog ett "större" (läs: mindre) problem, jag är rätt liten så jag skulle nog behöva en hel del speciallösningar för att kunna köra bil. Men det finns lösningar på allt så. Men till moment 22 då. Hinner man verkligen ta körkort på ett halvår, eller blir man illa tvungen att köpa bil innan man är färdig med sin körkortsutbildning? Jag har inget intresse av att vara iväg på någon intensivkurs i flera veckor nämligen. Tack för tipsen!
Jag vet folk med ryggmärgsbråck och som inte har velat åka iväg på intensivkurs som har gjort så här: 1. Ansök om bilstöd (och få beviljat ) 2. Köp och anpassa en bil inom 6 månader efter beslutet. 3. Ta kontakt med en lokal körskola och övningskör med din egen, anpassade bil. Denna lösningen gäller ju enbart om du själv (fonder?) tänker betala körkortutbildningen - jag tror AF inte gillar såna här flexibla lösningar... För att få körtkortutbildningen betald via AF får du nog allt gilla läget med att åka iväg på en intensivkurs, tyvärr. // A E
Om du nu inte redan har körkort så måste du börja i den ändan.
låter ganska bekvämt egentligen. Är inte jättelockande att sitta en månad i Hedemora för 36tusen. Vet dock inte vilken körskola i stockholm som går med på att man övningskör i sin egen anpassade bil? Fogels trafikskola sa kanske ungefär.
I undantagsfall så kan man bli beviljad bilstöd innan man har körkortet, men det händer nog inte så ofta skulle jag tro.
för bilstöd utfärdat före årsskiftet 2006-2007 är gränsen 7år innan man kan söka nytt.
Tror inte ni får sälja den förren de 7 åren har gått, tyvärr annars hade jag varit intresserad.
sälja den måste man väl få lov att göra? däremot lär det ju inte gå att ska bilstöd till en annan bil innan tidsgränsen på 7 år eller vad det nu är, är upp nådd.
Då ska jag hålla mig borta från Fogels. Låter ju som ena riktiga avskum. Redigerat 2007-03-04 12:13
Var i alla fall så för några år sedan att FK ansåg sig äga bilen i de första 5 åren, sen brydde dde sig inte. Ska kolla upp det ordentligt.
Nä, vill helst slippa åka upp till Hedemora. Jag lär få bekosta mitt körkort själv i vilket fall. Det lär ju vara billigare att skaffa bil och övningsköra med den här i Sthlm. Tänker inte låta nån trafikskola blåsa mig.
Kan man söka bidrag till bil o anpassning utan... att ha körkort?? Är mkt osäker att man kan göra så tyvärr....
Hej Det är längesen nu men FK betalade min utbildning och man kunde ej förutse om jag skulle kunna ta körkortet. Klarade teoriprovet men ficvk svbbryta på lärarens begär pga min cp-skada...blire jkättetrött i armarna efter 10 min o kab ej lita på mina rörelser pga ofrivilliga rörelser så det kan vara en säkerhetsrisk för mig o andra.....har iallafall ej hänt nåt men .....men jg behöde ej betala tillbaka till FK (hade kört varje dag i 4 månader utom helger)
Enligt FK kan man söka bilstöd, skaffa bil och därefter ta körkort. Problemet är att när man övningskör hos en trafikskola så måste bilen ha dubbelkommando. Då förstår jag ärligt talat inte hur någon fått ta körkort med egen bil. Bryr sig vissa trafiksolor inte om den regeln?
Vet nån var jag kan hitta såna? Skulle behöva några kuliga bilder eller rörliga giffar, till en grej jag ska göra.
har en rörlig gif smileygubbe i racer-rullstol på datorn men jag vet inte var jag hittade den.. om det är nåt att ha?
Jag har några söta med barn i rullstol och med kryckor om du är intresserad.
Hej på er! Jag startar här en tråd för boktips för böcker som man inte läst än (alltså utan recensioner, men med en liten kommentar om vad den ska handla om). Kanske snubblar ni, som jag, över recensioner och andra tips på böcker och tänker "Det här är nåt för fh!", men man hinner inte läsa boken, har inte tillgång till den eller den intresserar egentligen inte en personligen... Kanske är det någon annan som hinner läsa den, har tillgång till den och intresset och som sedan kan skriva en recension här! I april ska det komma en roman "Daniel pratar inte" / Marti Leimbach. Boken ska tydligen berättas ur en mors perspektiv, där den unge sonen visar sig vara autistisk och hur modern kämpar för att nå in i sin sons värld...
Jag fick tre böcker på posten idag... David Legas bok. Petter Lidbecks "En dag i prinsessan Viktorias liv", som ju finns recenserad här. Och så Renée Höglins bok med 19 berättelser om livet med fh. ... Tur att vi ska till Ullånger nästa vecka, då hinner jag läsa en del!
"När inte armarna räcker" till heter den. Funkar inte google-funktionen på din dator, CuslonGodibb? Redigerat 2007-03-12 19:09
Det har kommit en ny barnbok (kapitelbok) om en kille i rulle som kommer till en ny klass: "Fjärde klass : en berättelse om papgeojan "Kråkan"" / Elisabeth Högström. Killen, Viktor, har tydligen både servicehund och en talande papegoja. Jag har ej läst boken och kan därför inte berätta mer...
Det har kommit en nyupplaga av "Från tärande till närande : Funktionshinder, utbildning och socialpolitik i Sverige" / Staffan Förhammar (Studentlitterartur). Förra upplagan är från 1991...
Via många kommunbibliotek kan man nu låna e-böcker hos E-lib. Där finns nu denna bok: Ergonomi. Sittande & rullstolar av Bengt Engström (Posturalis Books) Citat ur E-libs nyhetsbrev: "Boken belyser grundläggande principer om sittande, baserade på praktisk erfarenhet inom området långvarigt sittande och rullstolsanpassning. På ett lättfattligt och praktiskt sätt klargörs hur man kan nå funktionella resultat." Redigerat 2007-03-19 21:45
Jag rekommenderar "Livet en gång till" av Peter Brusén. Genom en dykolycka förvandlas Peter från en byråkrat i funktionshindersvängen till brukare av tjänster och hjälpmedel.Boken skildrar hans väg tillbaka till livet och till sitt arbete och sin familj under nya förutsättningar. Mycket läsvärd!
Är det ingen som är sugen på att rekommendera en bok som inte handlar om folk med funktionshinder, deras väg tillbaka osv. Personligen sitter jag med funktionshinder, hjälpmedel och assistans ända upp till nacken och är ganska trött på det. Jag vill läsa ngt. skönlitterärt utan någon koppling till funktionshinder av olika slag. Kom igen nu, visst läser vi också annat än bara om funktionshinder?
Offa, jag fattar precis vad du menar. Men i forumen just här så är det ju funktionshinderrelaterade saker som diskuteras och tipsas om. "Vanliga" boktips har ju inget med fh att göra...
Vi skaaaaa. Men vi hinner inte just nu! Men jag lovar, det kommer när vi bygger om siten. Jag fattar absolut att behovet finns.
Här finns massor med boktips, om alla möjliga böcker: http://www.boktips.net/ Sen är det ju alltid trevligt att prata böcker, vad de än handlar om, så jag ser fram mot den nya "versionen" av den här siten...
Hela serien om "Damernas Detektivbyrå" av Alexander McCall Smith tycker jag är unerbar läsning
Peter Bruséns bok tycker jag är klämkäck. Jag lärde mig ingenting nytt - tyvärr... Redigerat 2007-06-25 18:57
Ny bok(som jag inte heller läst...), en biografi: Man vet aldrig - jag kan vinna : boken om Tobias / Pia Käll (Books-on-demand, 72 s.) Handlar om Tobias som i samband med 4-årskontrollen får diagnosen Duchennes. Man får följa honom upp i vuxen ålder...
Jag har ett förslag. Kan ni inte lägga upp en avdelning som heter "Boktips" där man kan skicka tips och så läggs det upp, som med länksidan?
Funktionshinder och strategival av Gerd Peterson, Wilhelm Ekensteen och Olof Rydén. Tar upp om hur människor med funktionshinder hanterar olika situationer. Jätteintressant.
en annan bok som visar hur olika personer hanterar olika delar av livet ärNaken vill jag leva utgiven av RTP. Det är kanske inte direkt en bok för nån som haft ett fh under hela livet, men mer för den nyskadade eller nån som arbetar med funktionshindrade eftersom den just handlar om 4 personers berättelser om livets alla delar efter olyckan.
En ny bok, "Funktionshinder, kultur och samhälle", från Studentlitteratur i serien "Handikapp & samhälle". Redaktörer är Rafael Lindqvist och Lennart Sauer. Det är en antologi där, enligt Bibliotekstjänsts recension, ett antal forskare analyserar sambandet mellan funktionshinder och olika kulturella uttrycksformer. Jag har inte läst boken själv...
Ännu ett boktips på oläst bok: Lattjo stupido / Ola M. Jansson Enligt Btj:s recension (en riktigt positiv recension av Martin Lövstrand) handlar boken om följande: Boken (del 1 i triologi) handlar om kärlek mellan ett par boende på ett gruppboende. En kvinna i personalen gillar inte relationen och får Eva (tjejen i paret) tvångsförflyttad till sin familj. Vad ska Ola (killen) göra? Han bestämmer sig för att ta tillbaka sin tjej genom att enlevera henne. Sen har det kommit en del faktaböcker om olika funktionshinder också, främst ADHD och Aspergers: Nu förstår jag mig själv : en berättelse om ADHD / Pernille Dysthe En lycklig mammas dagbok / Marina Holm (mamma till son med Aspergers syndrom) Jag och mina diagnoser / Håkan Jansson (Asperger med autistiska drag och ADHD)
OK, ett litet snedsprång i denna tråd... ett filmtips! (Som vanligt... hmm... har jag inte sett filmen själv utan hittat en kort recension...) 18 kilo kärlek / regi Dani Menken Pan Vision 2005 Kort sammanfattning av recensionen från Bibliotekstjänst (av Mats Rosén): Ami Ankilewitz drabbas innan ett års ålder av en svår form av muskeldystrofi och en läkare ger honom högst fem år att leva. Vid 34 års ålder väger han 18 kilo och kan röra på ett finger. Hans stora dröm är att söka upp läkaren som gav honom hans diagnos och tala om för denne att ingen kan säga hur länge en människa ska leva... Filmen skildrar hur Ami får tre av sina drömmar uppfyllda men handlar också om "den hetaste och mest ouppnåeliga drömmen" om kärlek och sex. Så vitt jag förstår är detta en dokumentär.
Hej allihop! Längesen det kom nåt nytt boktips här... Men nu så: Nu i början av april ska det ha kommit en bok som heter "Ibland regnar det..." / Malin Anclair. Det är en bilderbok om en flicka vars mamma är manodepressiv. Mimmi Tollerup-Grkovic har illustrerat.
Tips på en ny roman: Vinterbad / Janna Thorström (Söderströms förlag, 80sidor) En kortroman där en kvinna berättar om sitt liv med en accelererande muskelsjukdom. Hon kommer från Finland men bor nu i Australien och Thailand. Bibliotekstjänsts recensent (Rebecca Kjellberg) skriver att: "Historien är vacker och berörande i sin enkelhet, berättad med ett språk av skörhet och styrka." Redigerat 2008-05-26 11:18
Kan bero på att hon heter Janna Thorström. http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=janna+thorst%f6m&title=janna+thorst%f6m&fromproduct=False
Hoppsan... Jag ber så mycket om ursäkt för att jag skrev fel förnamn. Jag har nu redigerat mitt förra inlägg så det står rätt där. Ett annat tips på ny bok: Teo och jag / Gitta Magnell (Sivart förlag, 166 s.) Teos mamma berättar om det lite speciella livet med Teo som har autism. Det här är ingen ren faktabok om autism utan en mer personligt skriven litterär bok.
Varsågod Ninni! (och andra intresserade): http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9515225183 Hon heter inte Johanna, utan Janna Thorström. Drför du inte hittat den.
En ny bok, en forskningsantologi, utgiven av Studentlitteratur: Att åldras med funktionshinder Red. av Eva Jeppsson Grassman.
Hej! Tydligen ska ett kapitel i boken "Simlärarboken" / Carola Sjödin (SISU förlag) handla om att simma med funktionshinder. Jag har inte tittat något i boken, bara läst en kort recension, så jag vet tyvärr inget mer...
Ny bok om Aspergers syndrom, för lärare: Aspergers syndrom : Vad lärare behöver veta / Matt Winter (Liber förlag, "Aktiva lärare"-serien) Boken ska, enligt Btjs recension, ge råd till lärare om hur de kan undervisa elever med Aspergers så att skolan och undervisningen blir mer meningsfull.
Några nya böcker med FH-anknytning: Handikapplagen : LSS och annan närliggande lagstiftning / Karl Grunewald & Carl Leczinsky (Norstedts juridik) 6 omarbetade upplagan En väg genom världen : en far minns sin sons resa genom autism och epileptiska anfall / Matei Calinescu (Dualis förlag, boken är översatt från rumänska) Boken är skriven som en del av faderna sorgearbete efter att sonen gått bort 26 år gammal... Min vän Henry / Nuala Gardner (Forum, boken är översatt från engelska) Berättelse om en familjs kamp att förstå sin autistiske son. Allt förändras när familjen skaffar hund... /Eva
Ett par nya böcker... Fånga din dag / Ambjörn Sandler Självbiografi om hur livet förändrats efter en bilolycka som ledde till att författarens båda ben amputerades en bit ovanför knäna. Prins Annorlunda / Sören Olsson och Yvonne Brynggård-Olsson Sören och Yvonnes son föddes 1991 med Downs syndrom... Här berättar de om familjens liv.
Boken Fånga din dag / Ambjörn Sandler verkar intressant. Tyvärr har jag inte hittat den på nätet. Vilket bokförlag har gett ut boken eller vet någon vad ISBN numret kan vara? Tack!
Jag tycker det var ett väldigt intressant initiativtagande av Eva J, att skapa tråd eller forum (håller ej reda på vad det kallas) om boktips. När jag har koncentration, kan jag tipsa om massa NPF-litteratur (fast jag vet nu inte om nån är intresserad...) Må väl Redigerat 2008-09-05 01:28
Hej Anonym [1]. Ja, det har du ju rätt i. Hos de intresset väck, kan ju tycke fattas. Toppen, då ska vi se här. Jag kan ju börja med "ETT BARN I VARJE KLASS" av Christopher Gillberg. Det står om så många vardagssituationer där symptom uppstår - alltså INTE bara en bok om barn, vill jag påstå. Den är i alla fall min favoritbok i ämnet. "Mr TOURETTE OCH JAG" av Pelle Sandstrak Tror faktsikt att Riksförbundet Attention kan bistå med litteraturtips på deras internetsite http://www.attention-riks.se/site/ Jag återkommer, vad litt-tips beträffar.
Hej! Kul att fler än jag vill lägga in lite tips här. Som bibliotekarie snappar jag ju upp en hel del böcker som är på g, men jag missar ju väldigt mycket också. Dessutom hinner jag aldrig läsa allt jag vill. Det är så mycket måste-läsning som kommer i vägen. Därav mina väldigt korta tips om böcker jag inte läst. Så - läs och berätta gärna vad ni tycker om böckerna. /EvaJ
Studentlitteratur har kommit med en bok om stödgrupper: Stödgrupper för barn och ungdomar Red. Ulla Forinder och Elisabeth Hagborg
Ett par nya romaner också: Våga leva / Ingela Holmström Om en 17-årig döv tjej som blir våldtagen av ett pojk-gäng. 1222 över havet / Anne Holt Den numera pensionerade kriminalkommissarien Hanne Wilhelmsen får ta sig an ett fall. Hon har tidigare råkat ut för en skottskada i ryggen, vilken orsakat att hon nu använder rullstol. 1222 m över havet spårar tåget hon åker ur under ett snöoväder. Tågets passagerar inkvarteras i en ensligt belägen by där de blir isolerade tills ovädret dragit förbi...
Ny upplaga: "Lära sig lära : en väg till språket för barn med autism / Gun-Louise Lyrén Och en ny bok: Tillgängliga webbplatser i praktiken / Helena Englund & Maria Sundin Denna bok handlar om hur man skapar webbsidor som är tillgängliga för personer med olika funktionshinder. Den innehåller mycket praktiska råd och checklistor för ansvariga för webbplatser. /Eva
Född en blå dag / Daniel Tammet (Natur & Kultur) 241 s. Daniel Tammet har Aspergers sydrom och savantsyndrom (han har extrema kunskaper i matematik och har lärt sig 10 språk). I denna bok berättar han om sitt liv.
"Prins Annorlunda" - Sören Olsson(Sune och Bert-böckernas författare), pappa till en pojke med Downs Syndrom. http://www.adlibris.se/bookbrowser/default.aspx?isbn=9151849127&shop=prisma
Här ska ni få tips om en bok till, som är helt underbar: "Tillsammans är man mindre ensam! " av Anna Gavalda. Den handlar om fyra udda människor i ett hus i Paris, en ung konstnärinna med anorexi, en otidsenlig adelsman med social fobi, en ohyfsadk ock och dennes gamla mormor. Eva Röse läaser den som CD-bok. Så varm och kärleksfull, så humoristisk! Jag vill bara inte att boken ska ta slut! Redigerat 2008-10-15 00:18
Lite fler nya böcker / nya upplagor: Olika sätt att läsa! Om barn med funktionsnedsättningar och deras läsning / Red. Jenny Nilsson (Btj förlag) Att tolka barns signaler : lek och kommunikation hos barn med flerfunktionshinder / Jane Brodin (Gleerup förlag) Kunskap gör skillnad : en studiebok för vuxna med ADHD, DAMP, Aspergers och Tourettes syndrom / Ulf-Göran Widqvist (Trädet förlag) Samma gamla längtan / Stina Millner Palmqvist Roman om cp-skadad tjej som studerar vid Riksgymnasiet för rörelsehindrade i Umeå.
En ny bok med temat "Invandrad och funktionshindrad - dubbel förtryckt?": "Dörren ska vara öppen för alla." : Funktionshindrade kurdiska ungdomar och föräldrar om attityder, rättigheter och möjligheter i det svenska samhället / Farhad Jahanmahan . - (Mångkulturellt centrum 2007:6)
Lite nya böcker: Tio kvinnor med ADHD / Martin Nauclér (Sigma, 32 sid.) Bara funktionshindrad? Funktionshinder och intersektionalitet / red. Lars Grönvik och Mårten Söder (Gleerup, 214 sid.) Denna bok ska tydligen diskutera hur funktionshinder samspelar med kön, klasstillhörighet, etnicitet och sexualitet. Annorlunda barnbarn / Monica Klasén McGrath (Cura, 141 sid.) Om vad det innebär att få ett funktionshindrat barnbarn Vad händer med Kalle - en pappa berättar / Fredrik Hjelm (Cura, 185 sid.) En pappa berättar om sin autistiske son. Märtas saga / Gunilla Linn Persson (Riksförbundet FUB, 26 sid. berättelse) Om en flicka med Downs syndrom som kämpar med att hitta sitt språk. Mvh Eva
En bok jag fick reda på igårkväll heter Welcome to Holland. Läsvärd för alla funktionshindrade.
Ok då, det är en form av novell. Å andra sidan läser jag alltid BÖCKER, och aldrig NOVELLER. En BOK omsluts alltid av två "ramar", dvs en framsida och en baksida. Noveller likaså, eller har jag fel? ps Kul att du kollade upp "novellen" åtminstone.
Personlig assistans och medborgarskap Personlig assistans är en betydelsefull insats för personer med omfattande och varaktiga funktionshinder. Olika perspektiv och infallsvinklar av insatsen och verksamheten kring personlig assistans går som en röd tråd genom bokens sju kapitel. Utgångspunkten är teorier kring socialt medborgarskap och de rättigheter som följer med detta som en väg till välfärd, självbestämmande och delaktighet. I boken medverkar både svenska och norska forskare inom området. Ett kapitel behandlar personlig assistans i Norge med intressanta jämförelser med den svenska utformningen. Boken vänder sig till verksamma inom handikapprörelsen, politiker, tjänstemän och alla andra som är berörda av handikappfrågor. Den är även avsedd att användas i kurser i socialt arbete, handikappvetenskap och offentlig förvaltning samt i fortbildning och vidareutbildningssammanhang. Bokserien ”Handikapp och samhälle” syftar till att tematiskt presentera aktuella socialvetenskapliga perspektiv på funktionshinder och handikapp för såväl universitets- och högskolestuderande som andra intresserade. Redaktörer för serien är Ove Mallander och Magnus Tideman, universitetslektorer vid Högskolan i Malmö respektive Högskolan i Halmstad. Finns att låna som e-bok (alltså över nätet, utan ett fysiskt besök på bibban ): http://www.elib.se/library/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9144052790&lib=3
http://dinapengar.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2007%5c02%5c23%5c6931 *skakar på huvudet*
Fattar inte hur det går till, tycker de kollar en utifrån och in oavsett vad man ansöker om och så lyckas vissa göra så här. Det gör ju att man förstår att de måste kontrollera men kanske inte tro att alla är bedragare.
Jag förvånas inte längre att detfungerar så olika hos försäkringskassorna, en annan har ju alltid fått vända ut och in på sej för att få hjälp. Medans andra bara behöver vifta med ett maskulint namn och en uppsättning föräldrar som tydligen inte skäms för att begå brott.
hur lyckas man lura i en läkare att någon är funktionshindrad för gott...på telefon eller??!? Katastrofläkare och katastrofförsäkringskassa...
Man kan verkligen fråga sig om läkaren är god vän med föräldrarna och därför köper hela historien med hull och hår???
vad förbannad jag blir när jag läser såna saker håller med dig skakar också på huvudet
Är det någon här som har fått ersättning via arbetsgivarens avtalförsäkringar när ni har blivit "sjukersättningspensionärer"? Jag riktar mig främst till er som har varit funktionshindrade hela livet och som arbetar/har arbetat men gått ner i sysselsättningsgrad. // A E
Hej! Jag har iof "bara" haft min diagnos i 17 år. Har jobbat heltid ganska många år, men har succesivt tvingats dra ner på sysselsättningsgraden. Jag får ett tillägg till min sjukersättning från Alecta tack vare arbetsgivarförsäkring. Inte så himla mycket, men ändå. Dels fick jag en ersättning under ett antal dagar under sjukskrivning och sedan när det blev sjukersättning så får jag permanent utbetalning till 65 år varje månad. Jag började med 1/4 sjukersättning och fick ersättning då. När jag sedan började med 1/2 sjukersättning så ökades beloppet.
Tack för ditt svar - har du haft samma arbetsgivare hela tiden? // A E
Ja, de sista 10 åren har det varit samma arbetsgivare. Dock började den arbetsgivaren inte betala på denna försäkring förrän 2000. Du får jättegärna kontakta mig via privat mail om du vill veta mer!
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh