Nån som kan tipsa om ett lugnt ställe man kan fika på, tillgängligt med Permo, i centrala Sthlm?
Oj... det finns det ju lite var stans. Specificera centrala sthlm. Alltså... söder, kungsholmen, vasastan, norrmalm, gamla stan eller östermalm?
Var spelar inte så stor roll, men rymligt och inte jättehög ljudnivå.
Ligger ett... Coffeehouse by george, tror jag... i en av hötorgsskraporna. Där är gott om plats och inte så stimmigt. PUB, hötorgshuset en vån. upp, är helt ok med. Samt uppe på SOUK-varuhuset om fiket finns kvar. Men egentligen spelar det rätt stor roll när du vill fika... vid lunch är det mycket nästan överallt. Annars kan jag rekommendera något hotell, brukar vara rätt lugnt på såna ställen.
Bullens café på Magnus Ladulåsgatan på söder är bra. Dessutom inte så dyrt.
Gå ingenstans under lunchrusningen om du vill ha lugn. Jag rekommenderar Café Panorama högst upp i Kulturhuset vid Sergels Torg.
Till sidans topp
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4810751.ab Man blir ju mörkrädd när man läser sånt här.
Nätet är jättekul och man hittar hur mycket intressant som helst men mycket helt jävla dumt också. Om man deltar i forum, chatt, blogg så måste man inse att man sitter inte i sitt kök och pratar rakt ut till katten eller med två kompisar. Man talar rakt ut till a l l a. Alla kan läsa, se ta del av vad man skriver och det finns snälla människor och det finns dumma. Så man måste ju först och främst ta ansvar för vad man råka ut för. Lägger man ut sig på en sida och låter sig bli bedömd så får man räkna med att det är inte mamma som man bollar med. Jag tänker på diskussonen på assistansforum där en person känner sig kränkt över kommentarer på sin blogg. Herregud, känner jag, vad tror hon? Man kan inte tro att alla skall tycka om en, förstå och ömma för en. Lägger man ut sig själv på nätet får man också vara beredd att möta otrevliga människor och klarar man inte det så får man välja att ligga lägre helt enkelt.
Håller helt klart med Moon. Man ska inte utsätta sig själv för mer än vad man kan hantera. Klär man av sig naken och ställer sig på Sergels torg får man väl räkna med att alla inte uppskattar det. Om man inte är trygg i sig själv och inte fixar konfrontation får man gömma sig. Behövs väl inte någon större observationsförmåga för att se att det är så det funkar.
Marcus Birro sa i TV häromkvällen att Sverige ligger långt efter våra nordiska grannländer gällande Netikett. Språket bland ungdomar i Sverige är tydligen mycket mycket grövre än i övriga nordiska länder. Svårt att veta då vad som är hönan och ägget - om ungdomar tar efter de vuxna eller de vuxna tar efter ungdomarna. Hur som helst så håller jag med om att om man inte vill sticka ut hakan så ska man nog hålla sina åsikter vid köksbordet och inte posta dem på bloggar eller chatter, men jag tycker många gånger att anonymiteten på internet gör att man tar ut svängar som jag inte gillar.
Anonymiteten skapar mycket av detta, jag märker skillnad på forum där man träffas IRL eller i alla fall står med sitt egna namn att det blir mindre påhopp och "jag ska döda dig" osv. JAg blev hårt mobbat på ett forum, av moderatorerna det pratades om hur dum, efterbliven, äcklig osv. jag var. Admin påtalade det men inget hände. Inte förrens jag träffade en av dessa personer IRL, det var inte meningen men vi var på samma ställe och jag frågade om personen var samma. Sen träffade jag några av dessa på ett annat form där man vara vanliga medlemar och då var det en helt annan stämning. Vissa verkar njuta av att trycka ner andra, man hackar på minsta lilla sak och får utlopp för någon konstig tanke om att alla andra är idioter och dessa förtjänar att höra att de är idioter. Ok, att man inbland går för långt men många av de jag träffat på gör det om och om igen. Man säger saker man aldrig skulle säga öga mot öga. För man verkar tro att ingen vet vem det är som sitter på andra sidan. Man beter sig som om det tom. inte är någon människa på andra sidan. Fast med tanke på det klimat som är i dagens skola, barn som kallar andra barn för ord jag inte ens vill skriva, att då ta steget ut och göra samma sak på nätet där man tror att man är anonym är väl inte så konstigt.
Folk blir aggressiva när de inte mår bra och känner sig hotade, precis som andra djur... Man kan ju inte precis säga att det är tryggt ute i världen just nu. Stressnivån är hög och många förlorar sina jobb. De med lägre mental förmåga är de som både sitter och känner sig osäkrast, och de är också de som mest styrs av sina känslor.
Jag borde med andra ord vara oerhört otrevlig på nätet, jag har varken egna pengar eller jobb...
http://asberger.blogg.se/
Hörde på radion att nu ska dom forska runt varför vissa är glada och positiva.. När dom kommit på orsaken är det meningen att lära upp andra. Redigerat 2009-03-12 22:17
Nån ide hur man ska få bort celluiterna när man sitter i rullstol?Nån bra förslag eller metod??...Har fått det lite på insidan av låret...får små panik...
Massage och rorelse
Äh sånt får man leva med. Trösta dig med att det inte syns om du sitter. :.. AoH ..:
Haha sant...men ändå....ska prova lite olika tips som jag hittade på nätet
Torrborstning är bra, får igång cirlulationen, men jag tror att man får leva med sådant, mer och mer ju äldre man blir. Till slut hänger allt och man inser att man duger bra ändå.
Har fått tips om att smörja och massera med muskelsalva som blir varm och luktar typ linnement. Jag är lite gropig på rumpan, lår kan faktiskt skillnad om jag gör det några dagar efter varandra. Det är cirkulationen som kommer i gång. I dyra cellulit krämer är det också liknande innehåll. Är man känslig på huden ska man nog inte prova. Men den salvan jag använder är ju för att använda för muskelvärk och inflammationer. Den jag har nu är från Spanien.
okunniga jag tror inte ens jag vet vad celluiter är......groparna? apelsinhuden?? Har lite av allt men jag bryr mig inte.....en del av mig ser ut så bara...
Öööhum... sånna däringa apparater dom har gjort reklam för, som sänder en sorts ström in i kroppen, eller cremer, funkar de verkligen inte? Har inte själv tänkt speciellt mycket på celluliter, så jag vet inte om det funkar.
Är det vanligt att en tetraplegiker klarar sig med 8+1+1 timmar assistens per dag? Inget extra för "onödigheter" på kvällarna, det får h*n i så fall stå för själv. Hur funkar det med t.ex.konsert- och teaterbiljetter, betalar PA det själv?
Det låter som snålt tilltagna timmar. Omkostnadspengarna skall täcka utgifter som assen har samt andra merkosnader för assistansen.
Det är inte diagnosen/skadan som avgör hur mycket timmar man beviljas utan vad handläggaren anser man behöver hjälp med. De kan mycket väl anse att 10 timmar ska täcka hela dygnet, pass på en timme för att kunna gå på toa och lite sånt.
Jag har bekanta tetraplegiker som klarat sig helt utan assistans. Tänk på att detta kom först -94.
Stämmer är att det inte är diagnosen i sig som ger timmar men man får ju en hint om att rörelsehindret är ganskla omfattande. Tetror hade kanske inte assistans förut men väl ett behov av det. Behovet täcktes av hemtjänst, kompisar och anhöriga innan -94. Sedan fanns det ju tappra som slet sig sönder och samman och avstod från en massa saker.
Det går bra med 10 timmars assistens fast rörelsehindret är mycket omfattande och personen bor ensam, det finns larm om något skulle hända på natten, och på kvällen kan h*n ringa om hjälp behövs. Men några omkostnadspengar vet jag inte om det finns, obs detta är inte i Sverige.
Bara nyfiken...
Beror på hur du menar... Kan du precisera dig? Meenar du hur lång tid det tar extra att få på mig kläderna, hur mycket tid min assistans tar eller... Finns många delar!
Ja, här finns mycket att lära! Min brukare är relativt ny som brukare och jag är ännu nyare som PA... Den enda utbildning jag har/får i denna bransch är att läsa dessa sidor ska ni veta! Och det gör jag också så mycket jag hinner.
Hur hinner/orkar du Moon engagera dej i föreningar o dyl.? Jag ser till att ha mitt arbete i en förening. Sedan är det barn och familj och ansvaret för att assistenterna skall fungera. Klart att mycket annat går bort.
Nej nu blev det RIKTIGT fel. Min ofattbart tålmodiga brukare har ju utbildat mej! Redigerat 2009-03-04 13:46
Typ som ett extra heltidsjoobb med en masa övertid. Läs Erkkis försök till tågbiljettsköp så förstår du, det som normalt tar 10 min kan bli timslånga projekt, sen tar ju allt vardagligt längre tid, vi kan ju inte direkt skicka in assistenten i duschen för att det ska gå snabbare. Väntan på beställningscentraler och sen på färdtjänst, väntan i telefoner till fk, at, läkare och kommun. Sen är det ju beroende på ens eget humör och tålamod. Jag är en abslut tålamodslös själ så jag slänger på luren och åker oftast till de olika myndigheterna, fixar direktnr och vägrar vara ett offer för myndigheter. Redigerat 2009-03-04 13:02
mitt liv tar längre tid nu när jag blivit äldre. Man blir långsammare och segare. Mwn å andr sidan har man lärt sig att prioritera och behöver inte stressa som när man var ymgre.
Dusch tar mellan 30 och 40 minuter nu, tidigare mellan 10 och 20, beroende på benrakning eller ej och stå och njuta av det varma vattnet. Benrakning är så gott som obefintlig nu. Klä sig på morgonen: 7-8 minuter, tidigare, max 2. Klä på sig för att gå ut, säkert fem minuter nu med filt runt benen, krångla ner jackan innanför ryggstödet osv. 2 min innan. Fylla på diskmaskinen tar nog tio minuter längre tid för jag har ingen överblick och når inte runt/över utan måste åka runt om helatiden. Tömma den tar också rätt många minuter extra, jag måste ta upp varje glas och varje mugg för sig, innan tog jag två glas i var hand och muggarna hängde jag handen full av, s.a.s. Samma sak med tallrikarna, orkar lyfta två i taget, innan tog jag en hel hög. Fem minuter extra kanske? Varje toabesök för rikning tar ju längre tid, å andra sidan går jag inte lika ofta så det jämnar nog ut sig, andra toabesök varannan dag tar en timme, så det tar skitmycket tid.
En tetras kroppsvård: RIK, hand- fot och benmassage, toa, tvätt, påklädning 1 tim 45 min. Morgonmål lika snabbt som assistenten, ca 15 min. 3 gånger i veckan iväg till fysioterapi med färdtjänst, 1 tim 15 min. Ståställning 2x½ timme/vecka. Cykel 2x½ timme/vecka. Ergoterapi 1 gång/vecka hemma, 1 timme. RIK 15 min. Mat lika snabbt som ass, ca 20 min. Vila 2 timmar. RIK och toa, ca 30 min. Fika, snabbare än ass, 5 min. Vila 1 tim 30 min. RIK, mat, max 1 tim. Kvällsmat, tvätt, RIK, max 1 tim. Således 67 timmar 25 minuter per vecka. (Läkar-, neurolog-, urolog- m.fl. besök ignoreras här pga mattesvårigheter.) PA:s kroppsvård: Uppstigning, toa, dusch, påklädning, fika, iväg 1 tim. Morgonmål 15 min. Mat 20 min. Fika 10min. Mat 20 min. Promenad 30 min. Kvällsbestyr 15 min. Några toabesök/dag, så snabbt att man inte hinner uppfatta dem! 17 tim 50 min/vecka. 49tim 35 min skillnad... fast vi kan ju avrunda det till 40 timmar, för assens sovmorgnar... så blir det jämnt ett heltidsjobb mer för tetran. Redigerat 2009-03-06 17:13
Har inte funderat speciellt på det, men det är klart att vissa saker tar mera tid, man får planera lite extra ock sådär, men det är man ju van vid vid det här laget. Man vet hur man ska göra för att efektivisera sig och sin tid liksom, lär sig olika knep för att unvika att påverkas för mycket av de stressmoment som kan uppstå p g a funktionshindren. Hur mycket tid de tar eller hur mycket jag blir påverkad av de beror på min psykiska form, när jag mår dåligt känner jag mig mer fysskt begränsad. Så är det ju generellt för alla men det är kanske inte många som tänker på det... Redigerat 2009-03-26 13:20
Hej, är funktionshindrad tjej på 25 år som älskar och prata och disskutera olika saker speciellt saker rörande människors rättigheter och framför allt funktionshindrades rättigheter i samhället. Så jag tänkte det finns ju ingen direkt parti grupp, vorde det inte det skoj och se nån med funktionhinder i riksdagen? Så jag har funderat på starta just det partiet, e det nån som tycker det verkar vara en bra ide?eller har andra ideer som man kan involvera i den här partiet,isåfall skriv eller maila skulle vara trevligt med lite feedback Ps tänkte kanske börja med samla namn på så många som skulle tycka detta vorde nått eller kanske är även intresserad av och vara med Redigerat 2009-03-02 23:33
Vilka andra frågor ska partiet driva? Ska det vara ett parti till vänster eller höger eller i mitten?
Jag tänkte att partiet skulle främst driva olika frågor inom funktionshinder men också andra människor som 'ligger* ner och liksom ingen har tid eller ork och bry sig om dom,alltså ett partie där man kan vara som man är oavsett bakgrund och utseendet osv. Jag skulle vilja säga att partiet isåfall skulle stå i mitten,lutning åt vänster ibland kanske.
Har aldrig sagt att det finns såna partier. Jag skrev så för att göra det mer specifik
Sök på ordet Parti http://funktionshinder.se/sok.php Så får du läsa lite gammalt om hur olika personerna på denna site tycker vad gäller partipolitik.
Jag har inte besökt sidan än, men varför motarbetar du ideen?Får en känsla av det iallafall, men jag kanske har fel
Självklart, är det inte så med alla?oavsett om man har ett funktionhinder eller inte, men jag håller inte med dig om att likheten tar slut där, för det känns som om vi har mer likheter än det du får det och låta som, tex tillgängligheten och att det ska bli såpass handikapp anpassade transporter som möjligt osv
Hur ofta blir man försäkrad om man har medfött handikapp osv?
Okay.....Men hur ska vi få det och funka i samhället? Varje dag som går så blir det svårare och få hjälpmedel eller andra viktiga ersättningar eller assistans timmar...För jag tycker att det börjar bli riktigt jobbigt. Tex ta hjälpmedel, nästan ingenting går under *hjälpmedel* vilket betyder att man måste köpa det ur sin egen plånbok och jag menar hur mycket tex aktivitet ersättning får man. Visst befinner vi oss i en svår tid men det är ju så dom som har haft det svårt innan drabbas hårdare. Kanske är det inte ett parti som behövs för och fixa tillgängligheten, men som sagt jag brainstormar lite
Håller fullständigt med dig, Vejron. I så fall gör vi avkall på vårt grundläggande krav att vara en naturlig del av samhället. Alla funktionshindrade delar inte samma politiska värderingar heller.n Förslaget påminner om fiaskot med Feministiskt Initiativ, som enligt min mening bara var ett sätt för Gudrun Schyman att inte lägga av fast hon hade gjort bort sig. Wanja Lundby-Wedin kanske skulle kunna leda handikappartiet?
Nej tack. Alla som har ett funktionshinder har inte samma poliriska åsikt.
Kan Sd komma in i riksdagen varför kan inte funktionshindrade göra detsamma?...Är vi sämre än SD?
Förresten så har vi ju Alliansen för funktionshindrade, ett parti som Stefan Blom grundade för några år sedan. Länk: http://hem.passagen.se/aha41301/ och http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/partier/lista_registrerade_partibeteckningar/kontaktuppgifter.html#partikod_251 Jag tror inte det gick så bra för dem men om Stefan är kvar här på foruet kan han ju berätta lite om sitt parti och hur det har gått. Redigerat 2009-04-22 20:57
Okay, då vet vi vilka som vi ska tacka för när SD kommer in i riksdagen,eftersom det e bland annat människor som du som röstar in dom, men visst..skapa nazi-tyskland här i sverige blir säkert jättebra....och självklart kommer dom behandla funktionhindrade och homoxesuella med respekt...NOT
Socialdemokraterna startade som ett intresseparti för underbetalda arbetare och såg som sådant fram till 70 talets slut Centerpariet vare ett intresseparti för lantbrukare och ses oftast som det fortfarande Moderaterna var ett parti för bruks och storgodsägare och har sedan dess yuppiefierats Sveriges största valmanskår ligger i pensionärer och sjuka i intressen sett. Faktum är att du har rätt i alla delar och att om du lyckas samla ihop din valmanskår har alla sjuka/kroniker och ålderspensionärer och troligtvis större delen av sjukvårds och socialarbetarpersonal. Bry dig inte om vad Moon och Vejron säger, för det är inte så att vi ges samma rättigheter annat än i ord och det är det som politiker hitintills rider på. Tom i toppen på handikapprörelsen sitter personer som "stoppar" utvecklingen med hänvändelse till att "det är inte demokratiskt". Rappakalja blir det för den som saknar hjälpen. Förut "skapades"arbetsplatser genom att slussa ut personer i eget boende, nu skall de göras billigare för att"exprimentet" var för dyrt. Samtidigt läggs hjälp till ekonomiskt svagare ned, det innebär att de som inga pengar har till försäkringar råkar illa ut först. Man måste faktiskt inse att de politiska partierna som de nu ser ut håller på att spela ut sin roll, sakta men säkert glider vi in i ett personvalssystem. Få är de som kan bära och förstå rollen, för hur det än är så styrs den av rent krassa ekonomiska ställningstaganden. För ca 10 år sedan var det några som försökte med ett pensionärspart och jag tror att det var helt galet på det, inte därför att de valde som de gjorde utan för att de "uteslöt de andra"så att säga. Starta ett nytt socialdemokratiskt parti(eller rättare sagt det som socialdemokraterna stod för före Palme) Samla de som finns i botten på det"ekonomiska" Sverige Lycka till
Vi har ju redan en socialdemokraterna,när jag skrev SD då syftade jag på sverige dekomokraterna=rasse/nasse partiet
Visst....Rösta på Sverige demokraterna, så ska du väl se att dom testar en massa olika ingrepp just på grund av att du är handikappad och inte värt nått bättre, och snart så får det väl inte födas några som helst människor med funktionshinder för sverige demokraterna vill väl ha ett felfritt samhälleoch du är väl inte så mycket bättre själv att du ser ner på inv i samhället...
Moon Jag skrev starta ett nytt socialdemokraterna.- Typ samla alla som står på den ekonomiska botten av sverige Till en annon- jag komenterar inte ens SD. Bobbe Tyvärr är det så att de flesta partier inte ens har en ekonomisk politik som står på fast grund. DVS Administratörer i statliga verk påverkar vår ekonomi negativt genom att ta beslut som är politiska istället för att hänvisa ärendena dit de skall. Inget av partierna har löst den knuten. Den sista regeringspolitikern som klarade det var Tage Erlander, den siste som försökte men inte riktigt fann sin väg igenom var Person. Allt övrigt har varit tommt röstfiske dikt och förbannad lögn,och Sveriges ekonomi dalar som ett asplöv i höstvinden. Att fånga upp missnöjjesyttringar i form av halvtaskigt monetärt ersatt komitearbete är en "socialdemokratisk" ide utvecklad av Palme i en rent artistisk anda. Mycket blir sagt och mycket mindre blir gjort för vi måste ju ha förståelse för de "allmänna problemen". Det går att göra saker och ting i Sverige men knappast genom föråldrade partistrukturer. Jag vet, jag var med om alternativ stad som blev grogrund för Sollentunapartiet som senare blev grund till miljöpartiet. Flera av oss blev erbjudna platser i "konkurerande partier" men de flesta la av partipolitiken mycket beroende på att den då som delvis nu inte är "demokratisk" . Sakta men säkert kommer personvalsstrukturen in och valarbetet blir mer nöjjesfält som i amerkanska valen ungefär. Kan man göra följande saker sansat kommer man att få en stor chans att påverka samhället; Framhålla att politik är ekonomi och inget annat. (dvs inte ge efter för missnöjjen men se till att samhället har vad det behöver i form av vård skola arbete) Att inte låta staten ge efter för enskiljda företag som misslyckats på marknaden (dvs köp dem driv dem men betala inte ut strukturpengar till lycksökare och utpressare och framförallt sälj inte ut dem till hugade spekulanter till ett billigt pris) Att behålla och sköta statliga skyldigheter och inte placera ut dem på kommuner eller regioner/landsting. Sveriges politiska sköttsel under de sista 30 åren har kopierats av olika stater för det tycktes så bra, med påföljd av att nu börjar det kritiseras och förlöjligas ute i europa. Något som jag med rena gapgarv läser och hör. För hur skall en kommun kunna avgöra vådbehovet på en begränsad ekonomi bland 20 andra kommuner i en region som konkurerar om speicalvård blan 10 andra regioner. Och hur skall en regering med mindre kommunikationspengar nå ut till regioninnevånare, när regionsstyrelsen har mer pengar och kanaler till sitt förfogande? Att vara ny politiker i Sverige kräver att du gör upp med en massa gammla misstag. Som följande; En svettsare som slarvar eller för den delen en sjuksköterska kan bli åtalad för slarv. Men det kan inte en som är statlig regional eller kommunal ämbetsman, ej heller en politiker (rena lagbrott ja men inte slarv) (lex Palme, kallar vi några den saken för) Lyckas Du ordna upp dethära är det stor risk för att vi får se din nuna morgonbladet för det är där grundbultarna till upplösningen av välfärdssverige ligger. Lycka till
. Toaletter med rullstols-symbol; vem har egentligen rätt att använda dem? Att människor med rullstol alltid har rätt att använda dem är självklart. Och människor med rollator. Föräldrar med barnvagnar? Spelar det någon roll om det finns skötbord eller ej? Människor helt utan funktionsnedsättningar? Även om det finns 1-3 "vanliga" toaletter som är lediga? Ska dom lämna företräde om det kommer någon i rullstol? Ska dom aldrig få gå på handikapptoaletten om det finns vanliga toaletter? Föräldrar med gående barn utan barnvagn? Pensionärer? Personliga assistenter som redan hjälpt sin brukare men inte orkar stå i kö till "vanliga" toaletterna? Familj och kompisar till rullstolsburna? Låt höra många åsikter nu! . Redigerat 2009-03-01 19:43
Enligt min åsikt så har alla som inte kan använda den vanliga toaletten rätt att använda handikapptoan. Det kan tex handla om en icke rullstolsburen person som inte kan resa sig själv från en vanlig toalett. Om det nu är så att det är en frisk person som inte "orkar" använda den vanliga toan, så anser åtminstone jag att företräde gäller. Har faktiskt tagit några sådana diskussioner några gånger. Barnvagnar har i regel inget val när det gäller skötbord.
Läste någon som menade att finns det ett antal toaletter och ett antal av dessa är handikappanpassade.. så är alla dessa tillgängliga för alla. Vad som är vitsen med en märkt "Handikapptoalett" är att man kan se att den är anpassad för handikappade och man får snällt vänta tills den blir ledig. Toaletter märkta "Endast för handikappade" finns dom?
Eh... ALLA har väl för sjutton rätt att använda en hk-toa!! Att det sitter en rullstolsikon på dörren handlar mer om att toaletten är tillgänglig för personer i rullstol. Jag höll på att dö när jag för några år sedan fick höra åsikten att hk-toan "enbart" får användas av rörelsehindrade. Så dumt så det inte är sant! Själv använder jag ibland hk-toan trots att jag är gående, men jag känner att det respekteras mer att det är OK med länge tid för av- och påklädning där. Har dock ett fåtal gånger mötts av sura blickar när jag kommit ut, som om jag inte skulle ha rätt att använda toaletten. Amen hallå....! En dum och oskriven regel, toalett som toalett för f*n!! Att det ibland blir kö för man faktiskt acceptera, gående eller ej! // A E
Som så många redan sagt så är det ju svårt att se på många att dom behöver en handikapptoalett. Eller hur ser ni t.ex. på inkontinenta personer som INTE KAN vänta i kö. Funktionshindret kanske inte kräver en stor toa med hög stol mm MEN det finns ett behov av att inte behöva vänta så länge. Mia
Var glada alla ni som faktiskt kan använda en hkp-toa. Även om ni måste vänta ett slag. För mig som är beroende av lift är det knipmetoden som gäller, om jag inte släpar på en manuell. Och då räcker utrymmet oftast ändå inte till... Klart alla får använda den, om den inte är låst (vilket iofs är det vanliga i utlandet, där man får sin egen nyckel).
Av respekt för de som inte kan använda en "vanlig" toa så tycker jag att man kan i första hand välja en vanlig om man kan det. Sen om det är kö så ska inte handikapptoan stå tom för att den bara är till vissa personer. Så resonerade jag när jag kunde använda en vanlig toa. Kan fortfarande det ibland lite beroende på hur det ser ut på den vanliga toan, och står det någon mer och väntar som det gör ibland på sjukhuset då väljer jag den vanliga om jag klarar det. Vet ju själv hur jobbigt det kan vara när man är jättekissnödig och står och väntar på att ett gäng fjortisar ska sminka sig klart. För något förbud för "friska" att använda handikapptoaletter kommer ju inte fungera, för vem ska avgöra vem som har rätt att använda den. Även om det finns många idioter i samhället så om man påpekar för mamman som suttit och ammat i en kvart så kanske denne förstår nästa gång. Man kan ju alltid hoppas.
Fast... i England, och Tyskland, t ex ansöker man om sin egen nyckel. Som går till ALLA hkp-toaletter. Sen, visst... man kan ju tappa sin nyckelknippa... men, då vet man ju det...
Jätteintressant debatt! En sak som slår mig är att det borde vara lika självklart att använda herrtoaletten när det är kö på damtoan? Varför är det inte så? Själv hör jag till dem som anser att de som har störst behov av handikapptoan skall ha företräde. Det kan som sagt även handla om osynliga funktionshinder såsom inkontinens. Att man helt enkelt inte klarar att vänta i den vanliga kön. Självklart kan man som frisk utnyttja toan om man kastar en blick över axeln och ingen annan behöver den. Som frisk kan man också i regel göra ett snabbt besök. Amning går FETBORT!!! Har själv ammat barn i över 2 år och kan inte fatta att det skulle finnas behov av att ockupera en handikappstoalett för detta ändamål?
Symbolen med rullstolen är just en symbol för funktionshinder, så dessa toaletter är i första hand till för dem som anser sig behöva det extra stora utrymmet, högre toastolen, handtagen och acceptans för att det tar längre tid - så uppfattar jag det. Ofta brukar det finnas en hk-toa och flera mindre toaletter. Klart att en öppen toalett kan användas av alla men jag tycker också att kommer det en person som behöver just h-k toan, så skall han/hon ha företräde. De andra klarar av sina besök snabbare och kön till dessa betas ju snabbt av. Så var det i lördags när vi var på en av sportarenorna här i stan. Massor av toaletter men bara två h-k toor och en av de ur funktion. När jag köade dit, tog de andra nödiga kön till de två små toaletterna och lät mig ha företräde. Jysst tycker jag. Sedan såg det ju ut som faaaan därinne och inga krokar att hänga kläderna på. Problem blir ju om toaletten blir smutsig för man har ju svårt att inte sitta ner på sitsen och det är ju äckligt att alltid börja med en STORrengöring av toan innan man kan använda den. Att mammor kan vilja sitta inne på en toalett för att amma låter ju helpuckat och äckligt. Jag ammade jättelänge men aldrig att jag gjorde det på någon toa. Jag hade nog fått spel på ett sådant nöt.
Men...hur är det nu då? Finns det någon "oskriven regel" om det här att när det är en enda kö till alla toaletter (hkp-toaletten inräknad), men t ex bara jag i rullstol...har jag då rätt att så att säga få företräde till hkp-toaletten, just bara för att jag sitter i rullstol?? Om alla köar till alla toaletter så att säga, eller måste jag snällt stå kvar i kön och vänta på min tur...ni fattar va'? Jag brukar faktiskt vara "schysst" och vänta på min tur, mig gör det inget att folk använder den toaletten, under förutsättning att jag inte är jättejättenödig. Kön blir ju fort kortare om alla toaletter används...så resonerar jag. Redigerat 2009-03-02 16:27
Hej, jag håller på och läser handikapprätt på högskolan i Malmö, på distans så klart. En sak som kommit upp under en föreläsning är det där med handikapp kontra funktionshinder. Jag har alltid växlat mellan dom hit och dit men undrat över vad den egentliga skillnaden är, förutom politisk korrekthet förstås.... En textsnutt i föreläsningen gjorde att jag helt plötsligt fattade skillnaden! Här kommer den: Enligt Världshälsoorganisationens (WHO) definition är ett funktionshinder den begränsning eller det hinder som gör att en människa till följd av en skada inte kan utföra en aktivitet på det sätt eller inom de gränser som anses som normalt. Funktionshinder är i sig självt inget handikapp, men det kan bli det om den miljö eller den situation som den funktionshindrade befinner sig i är sådan att tillvaron försvåras. Begreppet handikapp är en beteckning för de konsekvenser som följer av ett funktionshinder. Det är alltid något relativt och uppstår i samspelet mellan en individ och den omgivande miljön. En person med funktionshinder kan alltså vara handikappad i en viss miljö eller i en viss situation utan att för den skull vara det i andra. Detta synsätt, det miljörelaterade synsättet på handikapp, har inneburit att det har ansetts missvisande att tala om handikapp som individuella egenskaper eller om handikappade personer. Det är mot denna bakgrund som begreppet funktionshinder har införts i lagtexter och detta är också det begrepp som används på kursen. Detta innebär ju t.ex. att om man är ute och fikar och behöver gå på toaletten men en handikappanpassad toalett inte finns (om man behöver en) så är det själva bristen på en anpassad toalett som är ett handikapp! Om en arbetsplats inte har hjälpmedel så att en funktionshindrad person kan utföra sitt arbete så är det detta som är handikappet, inte personen! Häftigt eller hur! Mia
Tack Mia för den beskrivningen, den behövde jag. Men nu funderar jag då om handikapptoa och handikapparkering är enbrat för de som känner sig handikappade.. andra funktionshindrade borde kalla dessa saker "parkering för funktionshindade" "toa för funktionshindrade" för dom är ju inte handikappade vi det tillfället.
Hej, vad häftigt om dom ändrade det till funkistoa och funkisparkering eller hur? Mia
Hej, Intressant. Jag tänkte på det du sa om att det funkar bättre på engelska. Det finns ju många uttryck där också men jag gillar inte riktigt disabled/disability, för då låser man sig enligt mig precis som i svenskan vid att man INTE kan, istället för det man fortfarande kan. Jag väntar förresten med stort intresse på att se när NHR Neurologiskt Handikappades Riksförbund (tillhör dem här i Etuna) ska ändra till NFR Neurologiskt Funktionshindrades Riksförbund. Tror att jag måste lägga en motion till kongressen i höst! Sen har vi ju också "paraplyorganisationen" som tidigare hette HSO Handikappades Samarbetsorgan och sedan bytte till HF Handikappföreningarna.... ska dom nånsin byta till FF Funktionshindersföreningarna? Ha en bra dag! Mia
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh